Térdhajlító gép kiváltja a gyógytornát?

A válaszunk erre egy határozott nem. Meg is indokoljuk miért.

A gyógytornásznak egészen más a feladata, mint a térdmozgató gépnek, ezért nem is tudják kiváltani egymást. A gyógytornász aktívan mozgatja a sérült testrészt, míg a gép passzív ízület mozgatást végez.

A gyógytornász a kezelések során speciális technikákat alkalmazva bírja rá a rehabilitációra szoruló testrészünk, izmait, szalagjait, hogy újra ellássák feladatukat. A gyógytorna akkor használ, ha nehéznek érezzük, izzadtan, kicsit „meggyötörten” távozunk a kezelésről. A gyógytornász tudja meddig erőltetheti lábunkat a javulás érdekében, de sérülés okozás nélkül.

A térdhajlító gép feladata nem az, mint a gyógytornászé. A gép feladata, hogy a gyógytornán elért eredményt megtartsa a páciens és ne veszítse el a két kezelés között. Ezzel csökkenti a rehabilitáció idejét és gyorsítja a felépülést. A térdmozgató gép használata után nem a gyógytorna után érzett fáradságot kell érezni, hanem egy könnyedebb érzést.

Ha valaki edzett, vagy sportolt már életében, akkor tudja, hogy fontos a bemelegítés és a levezetés is, de eredményt a kettő közötti sport tevékenységgel ér el. Pont ugyanez van a gyógytornával és a térdmozgató géppel is. A lényeg a gyógytorna, de nagyon hasznos mellette a térdmozgató gép használata is.

Egy egyszerű példán bemutatva. A beteg 60 fokos térdhajlítással érkezik meg első gyógytorna kezelésére. A torna végére elérik a 65 fokot. Örül, hazamegy és pihenteti egy napig, majd két nap múlva ismét gyógytorna és csalódott, hogy ismét 60 fokról indulnak. Ha hazamegy és térdhajlító gépet használ a két gyógytorna között, begyakorolja lábával a 65 fokot és a következő kezelésnél már innen indulnak és lépnek tovább.

Ne felejtsük el, hogy fontos a megfelelő gyógytorna-térdmozgatás-pihentetés arány megtalálása a hatékony rehabilitációhoz! Nézzétek a képet, saját tapasztalatból tudom, itt éppen gyógytornán izzadtam.